Logo Haptowarnet - Praktijk voor Haptotherapie
 

Haptonomische zwangerschapsbegeleiding

Door liefdevolle aanraking kan er al voor de geboorte een ontmoeting tussen vader, moeder en kind plaats vinden. In uitnodigende handen zal een kind zich nestelen en zich vertrouwd en welkom voelen; na de geboorte zal het kind dit herkennen. Deze aanraking is een bevestiging van het kind: het is goed dat jij er bent, wij zijn er voor jou! Dit is het begin van hechting.

De begeleiding kan rond de 20ste en tot de 27ste week beginnen als de bewegingen van het kind voelbaar zijn. Bij een eerste kind omvat de begeleiding 6 à 8 sessies voor de geboorte en 1 à 2 na de geboorte of indien gewenst tot het kindje zelfstandig loopt en zijn/haar eigen weg gaat. Bij een tweede of volgend kind zijn er voor de geboorte soms minder bijeenkomsten nodig. De duur van de sessie is 50 minuten.


Wat leer je tijdens de begeleiding?

Tijdens de Zwangerschap

Je leert omgaan met last en pijn, wanneer het kind steeds meer ruimte gaat innemen. Door je kind midden in je lijf te dragen, voelt het kind zich prettig en heb jezelf minder hinder van lichamelijke klachten zoals bekkenklachten, harde buiken, rugklachten, kortademigheid enz..


Samen met je partner

Door de partner vroegtijdig bij de zwangerschap te betrekken wordt de zwangerschap meer door beide ouders beleefd. Als de ouders samen hun kind voelen reageren, is de verwondering en ontroering meestal van hun gezicht af te lezen. Door je tijdens de zwangerschap gezamenlijk voor te bereiden zal je partner je bij de bevalling beter kunnen coachen.

Bevalling en geboorte

Aanrakend kun je samen ontdekken hoe je om kunt gaan met de pijn. Door je niet te verzetten kun je de pijn beter dragen.Tijdens de begeleiding leer je hoe je de weeën op kunt vangen en welke houdingen het beste passen bij het baringsproces.Je leert op je lichaam en je gevoel te vertrouwen en in verbinding te blijven met elkaar en je kind.

Samen bereiden jullie je voor op een zo natuurlijk mogelijk verloop van bevalling en geboorte en begeleiden jullie je kind op de weg die het zelf moet gaan. Daarbij is ook aandacht voor eventuele onverwachte gebeurtenissen.

 
 

Geboorte kaartjes Zwangere buik