Wat is EMDR?

EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing. Letterlijk vertaald: ‘door oogbeweging minder gevoelig worden en opnieuw verwerken’. Iedere gebeurtenis die als herinnering een blijvend negatief effect op iemands leven heeft wordt binnen de psychiatrie traumatisch genoemd. Typisch voor een traumatische herinnering zijn de heftige emoties, de levendige beelden en de fysieke reacties daarop. Deze herinneringen worden telkens weer geactiveerd in situaties die lijken op die tijdens de traumatische gebeurtenis. Zo kan later een geluid dat je hoort, een geur die je ruikt of een beeld dat je ziet de beelden en de gevoelens aan die gebeurtenis weer levendig terug brengen. Inclusief alle lichamelijke reacties van toen.

Behandelmethode

Deze behandelmethode wordt in Nederland bij volwassenen toegepast binnen onderzoek sinds 1994 en bij kinderen en jongeren sinds 2000. Bij EMDR worden elementen van verschillende gangbare therapievormen gecombineerd met snelle beurtelings links en rechts stimulatie via visuele-, auditieve – en kinesthetische stimulatie. Zo wordt de informatieverwerking in het gestimuleerd waarmee de gestagneerde verwerking alsnog kan plaatsvinden.

Wetenschappelijk onderzoek

Er is veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de werkzaamheid van EMDR en de resultaten hebben aangetoond dat EMDR succesvol is bij volwassenen. Mensen zijn vaak na een aantal sessies in staat hun leven zonder nare herinneringen of reactie op te pakken. Ook bij kinderen en jongeren zijn de uitkomsten veelbelovend. Klachten verminderen of verdwijnen en uit onderzoek blijkt dat dit resultaat blijvend is. Deze behandelmethode wordt in Nederland bij volwassenen toegepast binnen onderzoek sinds 1994 en bij kinderen en jongeren sinds 2000.

Wanneer EMDR?

EMDR kan worden toegepast om de vastgelopen verwerking van traumatische ervaringen weer op gang te helpen.

Typische indicaties zijn:

Prikkelbaarheid – Woede-uitbarstingen – Concentratiestoornissen – Overmatige waakzaamheid – Buitensporige schrikreacties – moeite met in -of doorslapen – nachtmerries of flashbacks – Intense reacties van angst – Hulpeloosheid – Instabiliteit in de emotionele beleving

Status

Op dit moment ben ik werkzaam als EMDR therapeut in opleiding.

Meer informatie op vind je op:
www.emdr-therapeuten.nl

Advies of therapie nodig?

Neem vrijblijvend contact op, stuur ons een email