Zwangerschapsbegeleiding

De Haptonomische Zwangerschapsbegeleiding is bedoeld voor het aanstaande ouderpaar. Het specifieke van de Haptonomische begeleiding is dat de ouders vanuit het voelende contact dat ze samen hebben, ook dat contact leren maken met hun ongeboren kindje. Het is bekend dat een ongeboren kind vanaf 18 weken kan voelen met het tastzintuig. Vanaf dat moment kan het kindje als het ware, onthouden door wie en hoe het aangeraakt wordt en daar op reageren. Als de ouders tijdens de zwangerschap hun baby regelmatig en bewust aanraken en naar de reacties van het kindje leren luisteren, voelt het kindje zich bedoeld, gekend en ontmoet.

Dat is een belangrijke bijdrage voor het basisvertrouwen dat een kind nodig heeft voor de rest van zijn leven.

Aandachtspunten binnen de Haptonomische zwangerschapsbegeleiding:

Het voelend contact maken met het kindje in de buik.
Samen zorg hebben voor het welbevinden en de lichaamshouding van de moeder gedurende de zwangerschap.
Voorbereiding op de komende bevalling, waarbij de vader een belangrijke plek in kan nemen.
De mogelijkheid om terug te komen met de baby na ongeveer 5 weken en nazorg voor de moeder als dat nodig is.

Zwangerschapsbegeleiding voor paren met moeilijke of pijnlijke levenservaringen
In mijn praktijk komen regelmatig paren voor zwangerschapsbegeleiding die eerder een moeilijke of pijnlijke ervaring hebben gehad in hun leven (bijvoorbeeld: miskraam, abortus, zware bevalling, seksueel misbruik). Die ervaring zit als het ware nog als een herinnering in het lichaam opgeslagen en wordt door de nieuwe zwangerschap weer aangeraakt.

Het is belangrijk om ook daar zorg voor te hebben, zodat wat nog bij die oude ervaring hoort weer een stukje verwerkt kan worden. Hierdoor kan er weer ruimte komen in het voelende lichaam van de moeder voor de aanstaande bevalling. De ouderparen komen steeds samen en ik stem af op wat er leeft bij het paar dat bij mij is. Ik begin altijd met een kennismaking om te kijken of hun verwachtingen en mijn aanbod overeenkomen. Het is fijn om de begeleiding te beginnen rond de 20ste week van de zwangerschap.

De sessies duren een uur. Zwangere vrouwen met een haptotherapeutische vraag kunnen uiteraard ook zonder partner komen.

Advies of therapie nodig?

Neem vrijblijvend contact op, stuur ons een email