Het vermogen om getraumatiseerde mensen weer te laten ervaren

Trauma is een van de grootste gezondheidsproblemen van deze tijd, niet alleen vanwege zijn uitwerking op slachtoffers, maar vooral ook vanwege de vaak minder zichtbare tol die huiselijk geweld, seksueel misbruik, mishandeling, verwaarlozing en verslaving eisen. Angst en isolement brengen in de kern van het trauma letterlijk veranderingen aan in zowel de hersenen als het lichaam. Getraumatiseerde mensen worden herhaaldelijk gekweld door onbegrijpelijke angst, gevoelloosheid en onbeheersbare woede. Ze kunnen zich niet goed concentreren, herinneringen zijn vervaagd en dit maakt dat ze niet meer in staat zijn om zich thuis te voelen  en  een vertrouwensrelatie aan te gaan met hun eigen lichaam. Ze hebben de controle over zichzelf verloren en bang dat ze onherstelbaar beschadigd zijn.

Gelukkig is er na dertig jaar onderzoek zicht gekomen op behandelingen waarmee getraumatiseerde bevrijd kunnen worden. Het gaat over het leren reguleren van lichaam en geest.

Als haptotherapeut heb ik mij mogen specialiseren in Trauma en maak dankbaar gebruik van het vermogen om getraumatiseerde mensen weer te laten ervaren dat  er wegen naar herstel zijn, stap voor stap laat ik ze ervaren dat ze het vermogen bezitten om te weten wat je weet en te voelen wat je voelt en zo weer zeggenschap krijgen over hun eigen lichaam en daarmee hun leven.

Misschien ook interessant: